Bonjour, je veux rejoindre la Legion Etrangere!

A Francia Guyanában élő olvasóim tiszteletére…

Csató Kálmán könyvelő pontosan nyolc és fél órája menetel teljes harci felszerelésben az Amazonas esőerdő kellős közepén és a „súlyos tévedés” pontos meghatározásán elmélkedik. Nyilvánvalóan súlyos tévedésnek minősül, ha az ember megpattint 500 000 Ft összegű készpénzt a rendkívül frappáns „Ha mi rakjuk fel, nem dől el!” mottóval büszkélkedő Kőműves Kelemen Ingatlan Kivitelező és Forgalmazó Kft. széfjéből annak érdekében, hogy ezt a summát gyalázatos módon eljátssza az istenverte lóversenyen. A „Szélvész” névre keresztelt nyavalyás gebe a futam során semmilyen formában nem szolgált rá az erőteljes túlzással ráaggatott névre, ezért a rendkívül csalódott fogadók ordítva követelték az állat húsipari célokra történő feldolgozását, valamint a „tuti” tippet szolgáltató zsoké azonnali hatállyal történő földbe döngölését. Súlyos tévedésnek számít továbbá a beszerzési osztályon lődörgő Mancika alantas célból történő becserkészése, még akkor is, ha a hölgy igen figyelemre méltó módon egy kétszemélyes sátor méretű melltartóban tárolja a csodálatos kebleit. Mivel a Mancika leitatása sajnálatos módon sokkal több időt vett igénybe a tervezettnél, az aktus megkezdése előtt hazaérkező Rózsi igen erősen megrongálta a visítozva menekülő hölgy frizuráját. A hálószobában szerte-szét repkedő hajcsomók látványa egyáltalán nem derítette jobb kedvre a Rózsit, ezért a továbbiakban ripityára törte a lakásban fellelhető összes porcelánból készült dísztárgyat, majd igen látványos módon kiszórta az ablakon a Csató teljes ruhatárát és azonnali hatállyal megvonta tőle a lakhatási engedélyt. 1 db erősen ordítozó élettárssal és a sikkasztás ügyében nyomozó gazdasági rendőrséggel a nyomában az enyhén sokkos állapotban lévő könyvelő a Hunyadi téri piac forgatagában keresett menedéket. A másfél kiló irdatlan büdös marhahús származási helyét firtató tömegverekedés közben tévedésből kapott pofon erejétől a Csató Kálmán nemes egyszerűséggel ráborult egy láda kissé még éretlen sárgabarackra. Emberünk egy ideig békésen üldögélt volna nevezett gyümölcsök tetején, ám a zöldséges ordítva követelte, hogy sürgősen fejezze be a kotlást, mert a sárgabarack kiköltése teljességgel esélytelen, valamint felszólította, hogy ha ilyen jellegű baromi perverz tevékenységre vágyik, akkor szíveskedjék két standdal arrébb vinni a seggét a Gizikéhez, aki tojások értékesítésével foglalkozik. A Csató ezen a ponton arra a következtetésre jutott, hogy a tetves élet elviselése érdekében feltétlenül szükséges belöknie egy fél liter cseresznyét. Mikor a piros ruhás nőnek álcázott kaffer bivaly már harmadszor gyalogolt át a lábán a tűsarkú cipőbe bujtatott patáival, a feltünően illuminált állapotban lévő könyvelő befejezte a kocsmapult erőteljes támasztását, hátára vette a batyuba kötözött holmiját és csendesen elballagott a Király utca irányába.

CsatóKálmánHárom nappal később egy gyűrött arcú férfi kopogtatott a Párizs közelében lévő Fort de Nogent kapuján, hogy rémisztően szar kiejtéssel eldadogjon egy francia mondatot, mely így hangzik: Bonjour, je veux rejoindre la Legion Etrangere![1] Arra a kérdésre, hogy a gyengénlátó, enyhén lúdtalpas és erősen kétballábas jelölt hogy a kénköves mennykőbe ment át az alkalmassági vizsgán, még maga a Général de Brigade[2] sem találna magyarázatot. Mivel rejtélyes módon az Interpol sem talált semmi kivetnivalót az előéletében, Sikkasztó Jimmy alias Csató Kálmán a szerződés aljára firkantott aláírással egyértelműen jelezte, hogy öt teljes évre el kíván tűnni a Francia Idegen Légió sötét titkokat rejtegető gyomrában. A harmadik számú súlyos tévedés ezennel tehát elkövettetett. A tizenöt héten át tartó gatyaszaggató kiképzés során kilenc különböző nyelven tanult meg folyékonyan káromkodni, többek közt mandarinul, mely nyelv létezéséről korábbi rendkívül szánalmas élete során egyáltalán nem tudott.

FrenchGuianaA Harmadik Idegen Gyalogsági Ezred objektum védelem céljából a Francia Guyana területén állomásozik, Sikkasztó Jimmy az egyetlen ember a bázison, akinek a számtalan ellógott földrajzóra következtében a leghalványabb fogalma sincs róla, hogy ez a hely a világnak melyik részén található. A zöld pokol, vagyis a dzsungel határtalan boldogsággal szemléli erősen lestrapált emberünk szánalmas lépteit, annak ellenére, hogy az átizzadt zubbonya olyan szagot áraszt, hogy a maráshoz készülődő antipatikus kígyó sürgősen letett emberirtási szándékáról és fejvesztve menekült át a határon, hogy Suriname-ban keressen magának menedéket. A lábatlan hüllő úgy tűnik elég finnyás, viszont a dzsungelben tanyázó 300 millió rendkívül vérszomjas moszkitóból álló hadsereg minden egyes tagja a légiósok gyöngyszeméből vacsorázik. Szolidan göthös testének minősége határozottan tovább romlott az elmúlt hónapokban, mert utolérte a hastífusz, a malária, valamint a sárgaláz; először külön-külön, aztán együtt is. A felettesei feltétel nélkül imádják, tegnap összegereblyéztették vele a dzsungelt, ma homokot sepert a tengerparton; holnap vizet kell hordani Brazíliába, hogy megöntözze a sivatagot. Az esőerdőben ugrándozó majmok egy része folyékonyan beszél franciául, Sikkasztó Jimmy viszont erre is képtelen. Megpróbált barátságot kötni a P. Howard nevet használó magyar pasassal, de az inkább megevett egy fél szappant, majd lefizette az ezredorvost és egészségügyi állapotára hivatkozva sietve elhagyta a Légiót. A nagy kapkodás közben szerencsére az ágyán felejtett egy magyar-angol szótárt, melynek lapozgatása közben emberünk meglepődve fedezte fel, hogy a „desert[3]” és a „dessert[4]” szavak jelentése között milyen brutálisan hatalmas a különbség. Aznap délután a szieszta közben Jimmy egy merész gondolattól vezérelve gyengéden oldalba bökte a nevét méltán kiérdemlő Mighty[5] Joe-t.

– Desert? – kérdezte elhaló hangon.

– Ok dude, let’s desert![6] – felelte Mighty Joe.

Sikkasztó Jimmy alias Csató Kálmán vigyorogva helyezte el erősen meggyötört testét az ágyon és a szemében határozottan megcsillant valami, amit egyesek talán úgy neveznének, hogy remény. Képzeletben már a VI. kerületben sétált karján a Mancikával és az összes Hunyadi téri zsivány megemelte előtte a kalapját, mert pontosan tudták, hogy ezzel az emberrel aztán nem lehet kukoricázni, mert ez bizony megjárta a Francia Idegen Légiót!


[1] Jó napot, be akarok lépni az Idegen Légióba!

[2] Dandár tábornok

[3] Dezertál (megszökik)

[4] Édesség

[5] Hatalmas

[6] Rendben haver, dezertáljunk!

RejtőJenő

P. Howard, alias Rejtő Jenő

 

Reklámok

EvelynnWhite névjegye

Középkorú, enyhén zavarodott nőszemély. Egyes – egybe nem hangzó - állítások szerint a „humorérzék” elnevezésű igen kedvező adottsággal rendelkezik. Ezzel még nem is volna semmi probléma, viszont egy – az olvasni tudó emberiség számára - igen rémisztő pillanatban a fejébe vette, hogy írni is tud. Hát itt kezdődtek a bajok…
Kategória: Csak úgy...
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Bonjour, je veux rejoindre la Legion Etrangere! bejegyzéshez

 1. Béb szerint:

  Köszi! 😀

 2. Alessia szerint:

  Simán elmenne Rejtőnek. Nagyon jó! 🙂

 3. robiross szerint:

  Tudom hogy hihetlen… de volt egy munkatárs a cégben kit volt szerencsém megismerni … s akire e leirás simán passzolt, sikkasztott-francialégio-dezertált…..Ö volt a hátsó raktárban a “Faszafiú! és ha hisszük ha nem, volt még egy Mancikának álcázott titkárnöje is bár más névre halgatott de ugyancsak sátorszerü cickókal..;-> ( akit ugyancsak renszresen itattak ( tojáslikörrel)
  ja… és tartozott csoporthoz egy inas is ( technikai munkatársnak álcázva) “Fitti”…. aki a választás elé alitva felesége helyett inkább a kutyát választotta … mert az nem morgot ha késöbb jött haza a kocsmából…” Mancikából nem tudom mi lett, a másik kettö halára itta magát idöközben….

BÁTRAN MONDJ VÉLEMÉNYT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s